Nga pagjumësia te oreksi i shtuar, zbuloni simptomat e sheqerit të lartë në gjak gjatë menopauzës. Ja çfarë duhet të dini

Jul 1, 2024 | 8:37
SHPËRNDAJE

Menopauza shënon fundin e viteve riprodhuese të një gruaje dhe mund të sjellë ndryshime të rëndësishme shëndetësore, të tilla si një rritje e rrezikut të diabetit të tipit 2.

menopause

Ulja e estrogjenit sinjalizon ndërprerjen e fertilitetit dhe gjithashtu mund të ndikojë në nivelet e glukozës në gjak. Rrit mundësinë e zhvillimit të kësaj gjendje deri në 47%, sipas të dhënave të Institutit të Menopauzës.

Për më tepër, nivelet e larta dhe të qëndrueshme të glukozës mund të shkaktojnë inflamacion, i cili shoqërohet me simptoma të tilla si rritja e ndezjeve të nxehta, siç tregohet nga Bárbara Munar, një dietologe e specializuar në menopauzën.

Simptomat e sheqerit të lartë në menopauzë

Menopauza mund të sjellë me vete një sërë simptomash që lidhen me rritjen e sheqerit në gjak.

Nutricionisti i përmendur tashmë thekson se treguesi i parë i këtij çekuilibri është një rënie e dukshme e energjisë.

Sipas Munar, lodhja mund të shkaktohet nga një dietë e varfër, ndryshimet hormonale dhe, veçanërisht, nivelet e larta të glukozës për shkak të konsumit të tepërt të miellit të rafinuar dhe të ëmbël.

Pagjumësia është një tjetër simptomë e lidhur me nivelet e larta të sheqerit. Ka dy variante: një ku njerëzit bien në gjumë shpejt, por zgjohen gjatë natës, dhe një tjetër ku e kanë të vështirë të bien në gjumë.

Në rastin e parë, kjo mund të jetë për shkak të niveleve të larta të glukozës ose të ngrënë një darkë vonë, thekson eksperti.

Dëshirat e pakontrollueshme mund të jenë gjithashtu një shenjë paralajmëruese.

Ndryshimet hormonale mund të rrisin marrjen e ushqimeve të rafinuara dhe me sheqer, megjithatë, duke rregulluar nivelet e glukozës, frekuenca e këtyre impulseve zvogëlohet.

Uria e vazhdueshme është një tjetër shenjë për t’u marrë parasysh. Gjatë menopauzës, rritja e progesteronit në krahasim me estradiolin mund të çojë në një oreks më të pangopur.

Ngrënia e ushqimeve që rrisin glukozën mund të bëjë që njerëzit të ndihen më pak të ngopur dhe të kenë një dëshirë më të madhe për ëmbëlsirat.

Çfarë duhet të bëni?

Për të luftuar këto efekte, ekspertja Bárbara Munar rekomandon adoptimin e një diete të ekuilibruar, të pasur me ushqime të shëndetshme që nuk rrezikojnë nivelet e glukozës.

Shmangia e konsumit të tepërt të miellit të bardhë, ëmbëlsirave dhe sheqernave është e nevojshme, pasi ato mund të ndryshojnë nivelet e glukozës dhe të përkeqësojnë simptomat e përshkruara më sipër.

Sipas ekspertit të menopauzës, ushtrimet e rregullta dhe një dietë që përfshin miell drithërash, proteina, yndyrna dhe fibra mund të përmirësojnë nivelet e glukozës dhe të lehtësojnë këto simptoma.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura