Ushqimet e ngrira, zbuloni 6 mënyra për të lehtësuar gatimin tonë të përditshëm. Ja çfarë mund të ruani në frigorifer

Jul 18, 2024 | 19:31
SHPËRNDAJE

Ritmet e shpejta të përditshmërisë dhe kërkesat e shtuara për gatime të shpejta dhe njëkohësisht të shijshme e ushqyese, të bëra pa shumë mund, kohë dhe para, na bëjnë të adoptojmë në rutinën tonë ushqimore taktika të zgjuara dhe mbi të gjitha plotësisht të zbatueshme të planifikimit të shtëpisë.

perime

Një prej tyre është të kemi gjithmonë lëndë të parë cilësore në frigoriferin tonë që në çdo moment mund të na japin frymëzimin kulinar që na nevojitet për receta klasike dhe më të avancuara, së bashku me freskinë e stinës dhe thesaret e pastra të fshatit.

Por edhe nëse kemi vullnetin, disponimin, njohurinë për t’i ruajtur në kohë në frigoriferin tonë ato fruta dhe perime që janë për çdo sezon, në kulmin e prodhimit të tyre, sa të sigurt mund të jemi se ajo që shohim në ushqimore,  dyqanit a mund të ruhet në frigoriferin tonë me të njëjtën lehtësi dhe efikasitet?

Pavarësisht se sa të sigurt jemi, ia vlen t’i hedhim një sy listës së mëposhtme të ushqimeve mund dhe duhet, nëse do të konsumohen pas një kohe, t’i ruani në raftet e ngrirësit.

Pra, ne e bëjmë frigoriferin tonë të “punojë” në avantazhin tonë, zgjasim jetën e përbërësve tanë të preferuar dhe mbi të gjitha kursejmë kohë, para dhe energji.

Këto janë lëndët e para më të njohura që të gjithë duhet t’i mbajmë në frigorifer, pasi ato përdoren jashtëzakonisht shpesh në kuzhinat e pothuajse çdo familjeje.

Perime të përziera

Pavarësisht nëse kemi kopshtin tonë me perime, pra me kalimin e kohës, i presim perimet kur të jenë pjekur, ose blejmë të ngrira të gatshme nga supermarketi, qese me lloje të ndryshme perimesh, veçanërisht jashtë sezonit, mund të bëjmë përzierjet tona në mënyrë që çdo herë që të jetë e nevojshme, t’i shtoni në supa, zierje, petë dhe madje edhe pjata me oriz ose enchiladas.

Sigurohemi që në këtë përzierje të ketë karrota dhe misër sepse i japin ngjyrë dhe shije çdo pjate dhe njëkohësisht “lidhen” shkëlqyeshëm me një mori perimesh të tjera (brokoli, fasule, bizele etj.).

Boronica, mjedra dhe qershitë

Boronicat, mjedrat dhe qershitë e ngrira sjellin verën në kuzhinën tonë, gjatë gjithë vitit. Megjithatë, pikërisht për shkak se tekstura e tyre ndryshon kur ruhen në ngrirje, ato përdoren më së miri në recetat që kërkojnë përpunimin e gatimit, p.sh. përzierjen e tyre në qull ose kos.

Qepët

Qofshin të thata apo të freskëta, qepët futen pothuajse çdo ditë në tenxhere, tigan, madje edhe në avullore apo fërgesë me ajër, kështu që duhet të kemi gjithmonë qese plastike të mbushura me qepë (dhe të mbyllura hermetike) në frigoriferin tonë.

Sekreti për të mos u shqetësuar sa herë që duam të përdorim një sasi të vogël ose të madhe prej tyre është që përpara se t’i ngrijmë, t’i kemi përgatitur dhe rrahur pak (duke tundur qesen) për t’u siguruar që të mos jenë ngjitur së bashku.

Pra, kur t’i nxjerrim nga ngrirja do të mund të përdorim saktësisht sasinë që na nevojitet çdo herë pa qenë nevoja të gatuajmë një masë të fortë dhe të ngrirë.

Peshku dhe prodhimet e detit

Pavarësisht nëse flasim për peshk të freskët, fileto peshku apo ushqim deti, ne mund të vendosim po aq me vend dhe me sukses ndonjë prej tyre (jo të gatuar) në frigoriferin tonë, duke konstatuar se në këtë mënyrë arrijmë ekonomi të shkëlqyer dhe në të njëjtën kohë, kemi ushqimet tona të preferuara të detit, pikërisht kur dhe ku kemi nevojë.

Bukë

E prerë në feta dhe e ruajtur në qese plastike të përshtatshme, buka futet në frigorifer me lehtësi dhe del sa herë që duam të plotësojmë me të tryezën. Do të konstatojmë se bëjmë një kursim të konsiderueshëm, duke konsumuar pikërisht sasinë që na nevojitet për rast dhe mbi të gjitha pa hedhur atë që ka mbetur apo atë që tashmë është ndenjur.

Pulë ose gjeldeti

Që mishi i pulës së freskët dhe gjelit të detit ruhen derisa të gatuhen në frigorifer, është një fakt i njohur. Dhe e vërteta është se, më vete, mund të jetë jashtëzakonisht funksionale dhe e dobishme në shpenzimet fikse të gatimit të një familjeje.

Por ajo që mund të shohim gjithashtu është se mishi i pulës gjithashtu futet në ngrirje, dhe akoma më mirë, në copa ose i grirë, në mënyrë që të mund të përdorim sasinë që duam çdo herë, në sanduiçet, omëletat apo sallatat tona dhe madje ka shije si ditën që e kemi gatuar. Ekonomi, komoditet dhe zero mbetje ushqimore në vetëm një lëvizje.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura