Çfarë ushqimesh duhet të hani sipas moshës, për të pasur kocka të forta?

Jan 12, 2024 | 8:26
SHPËRNDAJE

 

Në çdo fazë të jetës sonë, ushqimi i mirë është një “investim” në shëndetin tonë. Kjo është arsyeja pse është e dobishme të zgjedhim me kujdes ushqimet me të cilat mbushim frigoriferin dhe raftet. Disa zgjedhje i mposhtin të tjerat, dhe kur bëhet fjalë për “kocka të forta”, ka disa lëndë ushqyese që nuk duhet t’i harrojmë.

Untitled-1-651d1659219bb-1110x626

Baza e një diete të shëndetshme për kocka të forta

Kockat tona shpërbëhen dhe rindërtohen vazhdimisht gjatë gjithë jetës sonë. Ndërsa rriteni, një dietë e ekuilibruar dhe e pasur me lëndë ushqyese është jetike për ruajtjen e shëndetit dhe densitetit të kockave.

Në përgjithësi, menuja jonë është mirë të përfshijë:

-Fruta dhe perime

-Drithërat e plota

-Shpendët

-Peshk yndyror si toni, skumbri dhe salmoni

-Arra dhe fara

-Produkte të qumështit me pak yndyrë

Ushqimet “mburojë” në çdo moshë

Fëmijëria dhe adoleshenca

Produktet e qumështit

Produktet e qumështit si qumështi, kosi dhe djathi janë burime të shkëlqyera të kalciumit, minerali thelbësor për rritjen dhe forcimin e kockave.

Perimet me gjethe jeshile

Perimet me gjethe jeshile të errët si brokoli dhe spinaqi na ofrojnë kalcium dhe lëndë ushqyese të tjera miqësore për kockat, si vitamina K.

Peshku i yndyrshëm

Salmoni, sardelet dhe skumbri janë të pasura me vitaminë D, e cila ndihmon trupin të përthithë kalciumin.

Arrat dhe farat

Arrat dhe farat si bajamet, farat chia, farat e lirit dhe farat e susamit janë gjithashtu burime të ushqyesve thelbësorë si kalciumi dhe magnezi për kocka më të forta dhe më të shëndetshme.

Mosha 19 deri në 30 vjeç

Bulmet dhe perime me gjethe jeshile

Ndiqni një dietë të pasur me kalcium, duke u fokusuar tek produktet e qumështit, me pak yndyrë dhe sigurisht, si në fazën e mëparshme të moshës, perimet me gjethe jeshile.

Proteina pa yndyrë

Përfshini burime proteinash pa yndyrë në dietën tuaj si shpendët, peshkun, fasulet dhe tofu pasi këto ushqime përmbajnë aminoacide thelbësore për shëndetin e kockave.

Ushqime të pasura me magnez

Hani më shumë ushqime të pasura me magnez si drithërat, bishtajore, arra dhe fara për të mbështetur përthithjen e kalciumit.

Nga 31 deri në 50 vjeç

Ndërsa rriteni, është e rëndësishme të mbani marrjen e kalciumit në një nivel të mirë. Kështu është edhe marrja e perimeve me gjethe, shumë prej të cilave rrisin densitetin e kockave. Për më tepër, përfshini ushqime me:

Vitamina D (salmoni, e verdha e vezës, kërpudhat, ton).

Për moshat 50 vjeç e lart

Aftësia e trupit për të absorbuar kalcium zvogëlohet me kalimin e moshës, kështu që mund t’ju duhet të merrni kalcium dhe suplemente të vitaminës D për të përmirësuar shëndetin e kockave tuaja, gjithmonë sipas udhëzimeve të mjekut.

Plus, mos harroni proteinën. Marrja e duhur e proteinave është thelbësore për ruajtjen e masës muskulore dhe shëndetin e përgjithshëm të kockave.

Së fundi, zvogëloni marrjen e natriumit dhe kufizoni sa më shumë ushqimet e përpunuara.

 

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura