Dhimbjet kronike të gjurit, ja çfarë të konsumoni për t’i përballuar në mënyrë natyrale

Oct 1, 2024 | 17:01
SHPËRNDAJE

 

Një nga dhimbjet më sfiduese për t’u menaxhuar është dhimbja kronike e gjurit. Por ju mund ta përballoni me dietën e duhur.

ponos-sta-gonata-1110x626

  1. Karotat

Karotat ofrojnë shumë përfitime shëndetësore, një prej të cilave është lehtësimi i dhimbjeve të kyçeve. Ngrënia e tyre mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes së gjurit, sipas mjekësisë tradicionale kineze. Kjo për shkak se karotat janë të pasura me vitaminë A dhe beta-karoten, të cilat janë përbërës të fuqishëm anti-inflamator.

  1. Shafran i Indisë

Nëse e doni kerin, atëherë keni një arsye shtesë për ta përfshirë në dietën tuaj. Curry zakonisht përmban shafran i Indisë, i cili i jep ngjyrën portokalli. Shafrani i Indisë është i pasur me kurkuminë, një substancë që përdoret prej shekujsh në mjekësi, kryesisht në mjekësinë bimore, për shkak të vetive anti-inflamatore. Konsumimi i rregullt i tij mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e dhimbjeve të gjurit dhe dhimbjeve të tjera të kyçeve.

  1. Uthull molle

Ju mund të përdorni uthull molle për të lehtësuar dhimbjen e gjurit, qoftë duke e pirë ose duke e aplikuar në mënyrë topike në zonën e prekur. Rekomandohet që të konsumoni të paktën dy lugë gjelle uthull molle çdo ditë, pasi kjo do të ndihmojë në tretjen e toksinave rreth gjurit të stresuar, të cilat dihet se shkaktojnë inflamacion. Përndryshe, ju mund të përzieni uthullën e mollës me vaj ulliri dhe të masazhoni gjunjët të paktën një herë në ditë për rreth një javë për të arritur rezultate të ngjashme.

  1. Xhenxhefili

Xhenxhefili përmban një përbërës aktiv të quajtur gingerol, i cili ka veti të fuqishme anti-inflamatore. Studimet që përfshijnë njerëz me artrit tregojnë se shtimi i xhenxhefilit në ilaçet e tyre ndihmon në uljen e dhimbjes më shumë sesa thjesht marrjen e ilaçeve.

  1. Arra

Për sa i përket arrave, ato dallohen si një nga zgjedhjet më të mira për shkak të përmbajtjes së lartë të acideve yndyrore omega-3 dhe aktivitetit të tyre të pasur antioksidues. Këta elementë i bëjnë arrat ideale për lehtësimin e dhimbjeve të gjurit. Pavarësisht vlerës së lartë kalorike, konsumimi i rregullt i tyre mund të zvogëlojë dëshirën për ushqime jo të shëndetshme. Kështu, ngrënia e arrave kontribuon në humbjen e peshës. Pra, duke humbur disa kilogramë të tepërt, mund të lehtësoni dhimbjen në gjunjë.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura