Fryrja e barkut dhe probleme në tretjen e ushqimit, ja çfarë duhet të hiqni nga vaktet tuaja për të shmangur shqetësimet

Jan 31, 2024 | 12:33
SHPËRNDAJE

Ndjenja e pakëndshme e fryrjes së barkut, përveç shqetësimit që shkakton rrit edhe perimetrin e belit duke bërë që barku ynë të duket të paktën dy herë më i madh se sa është në të vërtetë.

bark

Është simptoma më e zakonshme e sindromës së zorrës së irrituar dhe çrregullim i tretjes, të cilat shkaktohen nga ushqimet që në konsumojmë.

Në veçanti, një grup karbohidratesh jo të absorbueshme (oligosakaride, disakaride, monosakaride dhe poliole), që gjenden në shumë ushqime si bishtajoret, qumështi dhe madje edhe frutat e ëmbla, janë fajtorë për fryrjen, fryrjen dhe shqetësimet e tretjes.

Fryrja prek 16-32% të të rriturve, ndaj është mjaft e zakonshme. Këtu janë disa këshilla praktike për ta zvogëluar ose eliminuar atë.

Mos hani pjesë të mëdha.

Është më mirë të hani dy vakte më të vogla. Përndryshe, sasitë e mëdha të ushqimit do t’ju shkaktojnë shqetësim. Gjithashtu përtypni mirë ushqimin tuaj. Në këtë mënyrë ju gëlltisni më pak ajër (pra më pak fryrje) dhe hani më ngadalë.

Sigurohuni që të mos keni intolerancë ushqimore.

Fryrja dhe fryrja e barkut janë simptoma të intolerancës ushqimore si p.sh. intoleranca ndaj laktozës në qumësht (karbohidrati kryesor në qumësht), por edhe ndaj fruktozës në frutat shumë të pjekura ose glutenit në drithëra.

Mos gëlltit ajrin!

Praktikisht kjo do të thotë se është mirë të mos flisni kur hani dhe të mos hani me nxitim, por edhe të shmangni çamçakëzin, kashtën dhe pijet freskuese të gazuara.

Shmangni ushqimet që e dini se ju shqetësojnë.

Të dyshuarit e zakonshëm janë bishtajoret, por edhe disa drithëra. Vini re se ku jeni të ndjeshëm dhe shmangni gjërat që ju shkaktojnë fryrje. Gjithashtu ushqimet e yndyrshme e përkeqësojnë problemin sepse shkaktojnë dispepsi.

Hani ushqime me FODMAP të ulët. 

Siç u përmend më lart, të dyshuarit e zakonshëm për fryrje janë një grup karbohidratesh jo të absorbueshme (oligosakaride, disaharide, monosakaride dhe poliole), që gjenden në shumë ushqime. Inicialet angleze të këtyre karbohidrateve formojnë akronimin FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) dhe shmangia e tyre përbën bazën e të ashtuquajturës dietë FODMAP e cila synon të lehtësojë simptomat e sindromës së zorrës së irrituar.

Prandaj rekomandohet të shmangen ushqimet me FODMAP të lartë dhe këto përfshijnë qepët, hudhrat, brokoli, lakra, lulelakra, angjinaret, fasulet, mollët, dardha, pjepri.

Karbohidratet e dyshimta përfshijnë gjithashtu poliolet që gjenden në frutat me gurë (p.sh. qershitë, kajsitë, kumbullat, pjeshkët, nektarinat). Ato gjenden gjithashtu në disa zëvendësues të sheqerit (p.sh. sorbitol, ksilitol, manitol, izomaltozë, laktitol), të përdorura në çamçakëz, ëmbëlsira, drithëra mëngjesi, reçel, pelte, por edhe në peshk të ngrirë dhe ushqim deti për qëllime konservimi.

Trajtoni kapsllëkun.

Përfshini fibra në dietën tuaj, si dhe shumë ujë. Ju gjithashtu ecni më shumë. Mos harroni se duke trajtuar kapsllëkun po luftoni edhe fryrjen.

Provoni çajin e mentes.

Menteja dhe veçanërisht vaji i saj konsiderohet se qetëson sistemin tretës me efekt efektiv në fryrjet dhe dispepsi, por gjithashtu mund të lehtësojë simptomat në sindromën e zorrës së irrituar.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura