Uthulla e mollës është një produkt natyral që ofron shumë përfitime për shëndetin dhe menaxhimin e peshës.
Uthulla e mollës, siç njihet ndërkombëtarisht, vjen nga lëngu i mollës përmes fermentimit të sheqernave të saj me ndihmën e mikroorganizmave, kryesisht baktereve.
Përbërësi kryesor i tij është acidi acetik, i cili i jep erën dhe shijen e fortë karakteristike. Përveç acidit acetik, ai përmban edhe acid malik, probiotikë, enzima, vitamina dhe elementë gjurmë.
Ndër përbërësit më të rëndësishëm të acidit malik janë vitaminat e kompleksit B (B1, B2, B6), vitamina C, si dhe mineralet kalium, kalcium dhe magnez, të cilat janë thelbësore për funksionimin e duhur të organizmit.
Përfitimet e uthullës së mollës:
Përmirëson tretjen
Përmban enzima që ndihmojnë në zbërthimin e ushqimit dhe thithjen e lëndëve ushqyese dhe mund të lehtësojnë urthin dhe dispepsin.
Vetitë antibakteriale
Uthulla e mollës ka veti natyrale antibakteriale që ndihmojnë në detoksifikimin e trupit dhe parandalimin e infeksioneve. Gjithashtu, është efektiv për dezinfektimin dhe pastërtinë e ushqimit.
Rregullimi i sheqerit në gjak
Acidi malik mund të ndihmojë në uljen e nivelit të sheqerit në gjak pas ngrënies. Studimet tregojnë se konsumimi i acidit malik mund të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke e bërë më të lehtë menaxhimin e diabetit të tipit 2.
Reduktimi i oreksit
Konsumimi i një sasie të vogël të uthullës së mollës para ngrënies mund të zvogëlojë oreksin, duke ju bërë të ndiheni më të ngopur dhe duke reduktuar konsumin e kalorive të panevojshme. I kombinuar me një dietë të ekuilibruar dhe aktivitet fizik të përditshëm, mund të kontribuojë në humbjen e peshës dhe yndyrës.
Rritja e metabolizmit
Konsumimi i acidit malik mund të nxisë metabolizmin, duke ndihmuar trupin të djegë më shumë kalori dhe duke ndihmuar në menaxhimin e peshës.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al