Hekuri është një mineral themelor për shëndetin pasi ndihmon në transportin e oksigjenit përmes gjakut dhe mbështet energjinë dhe sistemin tonë imunitar. Mungesa e tij mund të çojë në anemi, dobësi dhe lodhje.
Njihuni me 5 ushqime që ndihmojnë në rritjen e hekurit në trup.
Portokallet dhe agrumet
Portokallet dhe limonët janë të pasura me vitaminë C, e cila rrit përthithjen e hekurit në trup. Duke shtuar këto fruta në dietë, thithja e hekurit mund të rritet deri në 67%.
Specat e kuq
Të pasura me vitaminë A dhe vitaminë C, specat e kuq veprojnë si katalizator për përthithjen e hekurit, veçanërisht kur kombinohen me burime bimore si bishtajoret ose perimet jeshile.
Brokoli
Brokoli është një burim i shkëlqyer i hekurit, i pasur me vitaminë C, e cila ndihmon në rritjen e përthithjes. Gjithashtu përmban acid folik, i rëndësishëm për krijimin e qelizave të reja të gjakut dhe për funksionimin e duhur të trupit.
Arra dhe fara kungulli
Të pasura me hekur dhe zink, arrat dhe farat e kungujve ndihmojnë në formimin e qelizave të reja. Yndyrat e tyre të shëndetshme kontribuojnë në ruajtjen e energjisë dhe funksionimin e mirë të trupit.
Spinaqi
Spinaqi, përveç hekurit, përmban vitaminë C dhe shumë antioksidantë që përmirësojnë përthithjen e hekurit. Mund të hahet i papërpunuar ose i gatuar në sallata dhe ushqime, duke ofruar përfitime të rëndësishme shëndetësore dhe imune.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al