7 Shtator, 2024

Humbja e peshës, kombinimi më efektiv i ushqimeve për të arritur rezultatet që dëshironi


Humbja e peshës nuk është gjithmonë e lehtë, por një studim i ri nga Universiteti i Illinois mund t’ju japë çelësin për të marrë rezultatet që dëshironi.

apoleia-varous-1110x626

Sipas studimit, rritja e marrjes së proteinave dhe fibrave në vend të zvogëlimit të kalorive duket se është çelësi i humbjes efektive të peshës.

Receta për sukses: proteina + fibra

Programi i zhvilluar njihet si Programi i Personalizuar i Përmirësimit të Ushqimit (iDip) dhe fokusohet në ndihmën e njerëzve që të bëjnë zgjedhje të zgjuara ushqimore. Në vend që të ndjekin një dietë strikte ose të mbështeten në ushqime të gatshme, njerëzit po mësojnë të përfshijnë më shumë proteina dhe fibra në dietën e tyre duke kufizuar kaloritë.

Studimi, i botuar në Obesity Science & Practice, ndoqi 22 pjesëmarrës për një vit. Humbja mesatare e peshës ishte rreth 6.5% e peshës së tyre fillestare, por rezultatet varionin shumë. Disa pjesëmarrës humbën gati 13% të peshës së tyre trupore, ndërsa të tjerët humbën shumë pak.

Veçantia e programit iDip qëndron në fokusin e tij në edukimin e të ushqyerit dhe zhvillimin e aftësive të personalizuara të planifikimit të humbjes së peshës. Mjetet si grafiku i fibrave proteina, i cili paraqet përmbajtjen e proteinave dhe fibrave të ushqimeve kundrejt kalorive, ju lejojnë të krahasoni lehtësisht opsionet tuaja dhe të zgjidhni ushqime me densitet më të lartë të lëndëve ushqyese.

Ulni kaloritë, por mbani proteinat dhe fibrat

Një veçori tjetër unike e programit është përdorimi i grafikëve javor të peshës bazuar në matjet ditore dhe jo në regjistrat e kalorive. Kjo lejon që progresi të gjurmohet pa detyrën e lodhshme të gjurmimit të çdo vakti.

Studimet kanë treguar se humbja e suksesshme e peshës është e lidhur ngushtë me atë se sa mirë njerëzit zbatojnë ndryshimet dietike. Ata që rritën marrjen e proteinave dhe fibrave në krahasim me kaloritë priren të humbin më shumë peshë. Është interesante se humbja e peshës në tre muajt e parë është një tregues i rëndësishëm i suksesit afatgjatë.

Çelësi duket të jetë përshtatja personale dhe fokusi në ngrënien e ushqimeve të pasura me proteina dhe fibra, të kombinuara me kufizimin e kalorive. Pasi të zbatohen këto zakone, rruga drejt humbjes së peshës bëhet më efektive dhe, më e rëndësishmja, e qëndrueshme.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV"
© Panoramaplus.al