Kaliumi është i nevojshëm jo vetëm për rregullimin e presionit të gjakut, por edhe për funksionimin e duhur të sistemit tonë nervor. Edhe nëse jeni duke kërkuar për ushqime të pasura me kalcium, hekur, vitaminë C dhe acide yndyrore omega-3, kaliumi është po aq i rëndësishëm.
Kaliumi është një elektrolit dhe ndihmon në arritjen e ekuilibrit të ujit të trupit tonë duke luftuar lodhjen dhe ënjtjen.
Doza e rekomanduar ditore për të rriturit është rreth 2,500 deri në 3,400 mg, por kjo mund të ndryshojë në varësi të moshës, gjinisë dhe niveleve të aktivitetit fizik.
Ku do ta gjejmë?
– Bananet: Ndoshta burimi më i famshëm, një banane e mesme siguron rreth 400-450 mg.
– Patatet e ëmbla: Një patate e ëmbël e mesme siguron rreth 500-600 mg.
– Spinaqi: Zarzavatet me gjethe të errëta si spinaqi janë burime të shkëlqyera, me rreth 800-900 mg për filxhan spinaq të gatuar.
– Avokado: Një avokado e mesme përmban rreth 900 mg.
– Portokallet: Agrumet si portokallet japin rreth 250-300 mg.
– Fasulet dhe bishtajore: Fasulet, fasulet e zeza dhe thjerrëzat janë të gjitha të pasura me kalium, duke ofruar midis 400-600 mg për filxhan kur gatuhen.
– Patatet: Një patate e pjekur e mesme përmban rreth 900 mg.
– Domatet: Domatet dhe produktet me bazë domate si salca e domates janë burime të mira, duke siguruar rreth 300-400 mg.
Simptoma të tilla si dobësia, lodhja, rrahjet e parregullta të zemrës, aritmia, lodhja, kapsllëku, nervozizmi, ënjtja e kyçit të këmbës (mbajtja e lëngjeve) dhe vështirësia në thithjen e proteinave dhe mineraleve mund të tregojnë mungesë. Dehidratimi, diarreja, djersitja e tepërt dhe abuzimi me laksativët janë shkaqet më të zakonshme të niveleve të ulëta të kaliumit.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panoramaplus.al