Menopauza për shumicën e grave është një periudhë që vjen e shoqëruar nga një mori ndryshimesh, zakonisht të pakëndshme. Kjo është një nga periudhat me luhatjet më intensive hormonale, të cilat shkaktojnë një sërë simptomash, si shtim në peshë, por edhe afshe të forta të nxehta.
Për të përballuar simptomat e pakëndshme, të cilat ndikojnë në jetën e përditshme dhe cilësinë e tyre, gratë zakonisht i drejtohen terapisë hormonale, gjithmonë sipas udhëzimeve të mjekut. Megjithatë, si çdo mjekim, edhe ky karakterizohet nga disa efekte anësore, pasi në përdorim afatgjatë, duket se rrit rrezikun e kancerit gjinekologjik, veçanërisht të vezoreve dhe gjirit.
Në përpjekje për të gjetur alternativa për të lehtësuar simptomat e menopauzës, një ekip shkencor zbuloi se një dietë e caktuar tregon efektivitet të ngjashëm.
Në veçanti, ekipi hulumtues zbuloi se një dietë e bazuar në produkte bimore dhe me përmbajtje të lartë soje mund të ndihmojë në reduktimin e ndezjeve të nxehta deri në 88%. Në të njëjtën kohë, ky model i të ushqyerit kontribuon në humbjen e peshës, e cila zakonisht vërehet gjatë kësaj periudhe.
Nuk është ende e qartë pse kjo dietë është e dobishme, por duket se kjo është për shkak të tre arsyeve kryesore: Shmangia e produkteve shtazore, reduktimi i yndyrës dhe shtimi i sojës .
Për të arritur këto përfundime, ekipi studioi 84 gra në postmenopauzë, të cilat raportuan se kishin përjetuar ndezje të nxehta dy ose më shumë herë në ditë.
Pjesëmarrësit u ndanë rastësisht në dy grupe: grupi i ndërhyrjes, i cili ndoqi një dietë vegjetariane me pak yndyrë dhe konsumoi gjysmë filxhani sojë të gatuar çdo ditë dhe grupi i kontrollit , i cili nuk iu nënshtrua ndryshimeve dietike.
Studimi zgjati gjithsej 12 javë. Pas kësaj periudhe, studiuesit zbuluan se afshet e nxehta me intensitet të moderuar deri në të rëndë u reduktuan me 88% tek gratë që ndiqnin dietën vegjetariane, ndërkohë që humbën mesatarisht 8 kg.
Këto shifra janë afërsisht të njëjta me përqindjet e suksesit të terapisë hormonale (70%-90%), me ndryshimin se ndryshimet në dietë janë një ndërhyrje shumë më e thjeshtë, por edhe e padëmshme, pasi ato përfshijnë një rrezik dukshëm më të ulët të komplikimeve mjekësore.
Për të përjashtuar efektin e luhatjeve sezonale të temperaturës në efektivitetin e dietës, hulumtimi u krye në dy periudha të ndryshme. Rezultatet treguan se gratë që morën pjesë në studim gjatë pranverës kishin përfitime të krahasueshme me ato që morën pjesë në vjeshtë.
Sipas studiuesve, studimi demonstron efektivitetin e ndërhyrjeve ushqyese në trajtimin e simptomave të menopauzës. Në të njëjtën kohë, të njëjtat ndërhyrje ulin shqetësimet për rreziqet shëndetësore që sjell menopauza, si rritja e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit të gjirit, por edhe problemet e kujtesës.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panoramaplus.al