Përfitimet shëndetësore të qepëve përfshijnë rolin e tyre në lehtësimin substancial të një sërë sëmundjesh, përfshirë ftohjen e zakonshme, astmën, infeksionet bakteriale, problemet e frymëmarrjes dhe kollën. Me fjalë të tjera, mund të thuhet se qepët janë një dhuratë e vërtetë nga natyra, edhe nëse ju bëjnë të qani.
Edhe Organizata Botërore e Shëndetësisë konfirmon se ato janë të dobishme për njerëzit që vuajnë nga oreksi, si dhe për ata që vuajnë nga ateroskleroza. Qepët përmbajnë antioksidues që janë shumë efektivë në neutralizimin e radikaleve të lira të pranishme në trupin e njeriut. Ato janë përdorur për mijëvjeçarë nga qeniet njerëzore për qëllime mjekësore.
Qepët kanë qenë një nga bimët kryesore në dietë të njerëzve për më shumë se 7 mijë vjet. Ato janë të pasura me lëndë ushqyese, vitamina, minerale, duke përfshirë praninë e përbërjeve sulfurike. Ato gjithashtu përmbajnë minerale të tilla si kalcium, magnez, natrium, kalium, selen dhe fosfor, si dhe janë një burim i mirë i vitaminës C, vitaminës B6 dhe fibrave ushqyese.
SËMUNDJET E ZEMRËS
Qepët veprojnë si antikoagulantë, thënë ndryshe si hollues të gjakut, të cilat parandalojnë qelizat e kuqe të gjakut nga formimi i grumbullimeve. Këto blloqe dhe mpiksje mund të çojnë në çrregullime të zemrës ose sëmundje kardiovaskulare. PËR DIABETIN Qepët përmbajnë krom, i cili ndihmon trupin të menaxhojë nivelet e sheqerit në gjak dhe siguron një çlirim të ngadalshëm, gradual të glukozës në muskujt dhe qelizat e trupit. Prandaj ngrënia e tyre mund të ndihmojë në rregullimin e niveleve të sheqerit në gjak, gjë që është jetike për pacientët diabetikë.
PARANDALIMI I KANCERIT
Janë të pasura me komponime aktive që pengojnë me sukses zhvillimin dhe përhapjen e qelizave kanceroze. Quercetin është një përbërës shumë i fuqishëm antioksidant, që ka qenë vazhdimisht i lidhur me parandalimin ose reduktimin e përhapjes së kancerit. Qepët kanë një sasi të konsiderueshme të quercetin. Vitamina C është gjithashtu një antioksidant i fortë, i cili mund të zvogëlojë praninë dhe ndikimin e radikaleve të lira në trup. Radikalet e lira janë nënproduktet kimike të metabolizmit qelizor dhe mund të shkaktojnë që qelizat e shëndetshme të shndërrohen në qeliza kanceroze. Prandaj çdo ushqim i pasur me antioksidantë, i cili neutralizon këto radikale të lira, është i dobishëm për të gjithë, pasi çdo person është i ndjeshëm ndaj këtij sulmi të brendshëm për shkak të stresit.
TRAJTIMI I ANEMISË
Edhe kushtet anemike mund të përmirësohen duke ngrënë qepë së bashku me drithëra dhe ujë, sepse kjo i shton përmbajtjes minerale të trupit, veçanërisht hekurit, i cili është një pjesë thelbësore e prodhimit të qelizave të kuqe të gjakut. Prandaj anemia, e njohur edhe si mangësi hekuri, mund të parandalohet duke konsumuar qepë.
TRAJTIMI IÇRREGULLIMEVE TË URINËS
Për ata që vuajnë nga një ndjesi djegieje gjatë urinimit, qepët mund të japin lehtësim të konsiderueshëm. Njerëzit që vuajnë nga kjo gjendje, duhet të pinë ujë të zier me 6 deri në 7 gramë qepë. Sipas Shëndetit të Paqes, qepët kanë kohë që përdoren për trajtimin e sëmundjeve të ndryshme njerëzore, siç janë tumoret, kollitet e vazhdueshme dhe ftohjet. Mjekët e konsiderojnë këtë bimë si një ilaç i përsosur në shtëpi për lehtësimin e çrregullimeve të ndryshme metabolike. Shëndeti i Paqes më tej thekson se konsumimi i qepëve mund të ndihmojë edhe në parandalimin e kancerit të stomakut dhe gjirit.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panoramaplus.al