Ashtu si çdo makinë, me kalimin e kohës trupat tanë konsumohen. Gjunjët janë veçanërisht të ndjeshëm për shkak të lëvizjes dhe presionit. Nyjat janë pikat ku dy kocka takohen dhe janë të lidhura me njëra-tjetrën përmes ligamenteve, tendinave, kërceve dhe muskujve.
Nyja e gjurit është më e madhja e trupit të njeriut. Trajton një sasi të madhe të stresit, pasi mundëson lëvizjen e trupit duke mbështetur pjesën e sipërme të trupit.
Me kalimin e kohës, kërci në fund të eshtrave që formojnë bashkimin mund të përkeqësohet. Për më tepër, ka qese me lëngje në kupën e gjurit që mundësojnë lubrifikimin e nyjave. Këto qese mund të acaruara nëse lëndohen, duke çuar në bursit.
Ka shumë shkaqe potenciale për dhimbjen e nyjës së gjurit:
- Një gjendje kronike që ndodh kur kërci midis eshtrave është thyer.
- Artriti reumatoid. Një sëmundje autoimune që ndikon në nyje, duke shkaktuar ënjtje.
- Inflamacion i qeskave fluide para ose prapa gjurit.
- Sëmundjet imunologjike.
- Lëndimet ose lëvizja e tepërt.
- Inflamacioni i tendinave.
- Një formë e artritit në të cilën grumbullohet ujë.
Për fat të mirë për gjunjët tona, ka mjete natyrale për të ulur inflamacionin dhe për të lehtësuar dhimbjen. Receta e mëposhtme është e shkëlqyer për dhimbjen e gjurit. Përmban anti-inflamatorë dhe analgjezikë efektivë. Le t’u hedhim një sy përbërësve:
Spec djegësi është përdorur nga amerikanët për të lehtësuar dhimbjet. Kapsaicina është një substancë kimike e pranishme, në përqendrime të ndryshme tek speci djegës që lehtëson dhimbjen përmes një shumëllojshmërie mekanizmash. Së pari, kapsaicina parandalon transmetuesin e dhimbjes kimike “substancën P” që të arrijë në tru. Së dyti, kur zbatohet, depërton në lëkurë për të de-funksionalizuar fibrat që i përgjigjen stimujve të dhimbjes.
Nëpërmjet lëkurës, kapsaicina parandalon fibrat nervore që të ndiejnë dhe transmetojnë dhimbje. Së fundmi, kapsaicina parandalon përhapjen e dhimbjes në zona të tjera.
Një studim i një përqendrimi prej 8% kapsaicin të aplikuar për menaxhimin e dhimbjeve gjeti se aplikimi për vetëm një orë ishte efektiv në reduktimin e dhimbjes deri në 12 javë.
Kapsaicina është gjithashtu efektive për sëmundjet inflamatore të lëkurës të tilla si psoriasis dhe ekzema. Speci djegës shërben për lehtësimin e inflamacionit.
Uthull molle
Ekstremisht e dobishme për shëndetin e njeriut në një gamë të gjerë aplikimesh, uthulla e mollës është një anti-inflamator i fuqishëm që mund të lehtësojë dhimbjet e nyjeve. Acidi acetik që gjendet në uthull depërton në lëkurë dhe mund të ndihmojë në thyerjen e kristaleve të acidit që mund të formohen në nyja. Gjithashtu është zbuluar se acidi acetik siguron lehtësim efektiv për tendinat dhe inflamacionin e nyjave. Përveç kësaj, uthulla e filtruar përmban minerale si kalcium, magnez, kalium dhe fosfor.
Vaj ulliri
Është një mjet i shkëlqyer anti-inflamator dhe i butë.
Xhenxhefil
Xhenxhefili ka fuqi anti-inflamatore, fito-kimik, pengon një përgjigje të tepruar imune që shkakton inflamacion. Një studim i vitit 2014 i aplikimit të përditshëm të xhenxhefilit në nyjat e njerëzve me osteoarthritis (OA) rezultoi në lehtësimin e dhimbje brenda një jave dhe vazhdoi për kohëzgjatjen e 24 javëve të studimit.
“Trajtimet me xhenxhefil përmirësuan nën-dimensionet e cilësisë së jetës rezultatet e funksionit fizik, dhimbjet dhe dhanë shumë kënaqësi për shëndetin dhe efektin global të OA. Natyra jo invazive e xhenxhefilit shmang rreziqet e barnave dhe kirurgjisë konvencionale dhe ka potencial të vonojë dhe ndoshta të parandalojë përdorimin e këtyre trajtimeve invazive”.
Receta natyrore për dhimbjet e kockave, gjunjëve dhe nyjave
Ju mund ta aplikoni këtë paste në çdo nyje për të zvogëluar inflamimin dhe për të lehtësuar dhimbjen. Ju mund të dëshironi të eksperimentoni me recetë duke përzier gjysmën e sasisë së uthullës me vaj ulliri; nganjëherë masazhimi mund të jetë i fortë dhe vaji i ullirit pakëson nxehtësinë dhe lehtëson aplikimin. Të gjithë këta përbërës do të reduktojnë inflamacionin nëse i hani. Mbani në mend se speci djegës mund të bëj me njolla rrobat, prandaj kini kujdes me veshjet.
Përbërësit:
2 lugë çaji me spec djegës pluhur
1 filxhan uthull molle ose ½ filxhan vaj ulliri ekstra të virgjër
½ filxhan me xhenxhefil të grirë
Përgatitja:
Shtoni xhenxhefilin e grirë dhe specin djegës të tretur në uthull molle ose vaj ulliri të ngrohtë. Përziejini mirë derisa të formohet një paste. Aplikoni paste në zonën ku keni dhimbje dy herë në ditë dhe lëreni atë të veprojë për 20 minuta. Më pas Shpëlajeni me ujë të ngrohtë dhe thaheni. Masën e përgatitur mbajeni në frigorifer dhe tundeni mirë para aplikimit. /Revista Psikologjia/
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panoramaplus.al