Shafrani është një nga erëzat më të shtrenjta dhe më të kërkuara. Fjala shafran rrjedh nga arabishtja za’faran që do të thotë e verdhë dhe ar, por edhe dritë dhe mençuri, është përdorur gjerësisht nga egjiptianët e lashtë. Dhe kjo në sajë të karakteristikave të saj të mrekullueshme dhe pasurive në kuzhinë, në ngjyra, parfume dhe vajra, dhe si një ilaç natyral dhe mbrojtës për shëndetin.
Sot, mesatarisht, kostoja e shafranit shkon në mes 15 dhe 35 euro për gram. Pse një çmim kaq i lartë? Përgjigja është se: për një kilogram shafran nevojitet nga 150 mijë deri në 200 mijë lule. Dhe kjo përcakton çmimin e lartë. Përkundrazi, nuk është e vërtetë se shafrani i vetëm me të vërtetë i mirë është ai që vjen nga Lindja. Përkundrazi, edhe në Itali kemi cilësi të shkëlqyera shafranësh me një markë DOP (Emërtimi i Mbrojtur i Origjinës). Për shembull: ai që është rritur në rrafshnaltën e Navelli, në provincën e L’Aquila; në Medio Campidano, në Sardenjë, ose në San Gimignano, në Umbria.
Vlerat dhe përfitimet e shafranit
Shafrani me të vërtetë bën mrekulli. Edhe një depresion i lehtë mund të trajtohet me shafran. Në depresion, në fakt, neurotransmetuesit si dopamina dhe serotonin janë ulur, ndërsa shafrani vepron në këto dy neurotransmetues, duke rritur nivelin e tyre dhe duke përmirësuar gjendjen shpirtërore. Përfitimet e shafranit janë të ndryshme, sidomos në lidhjet e trurit që rregullojnë disponimin.
Si ta njohim shafranin e mirë?
Në zgjedhjen e produktit, gjithmonë është mirë të preferoni stigmat ose lulet e kuqe, pasi versioni i pluhurit është shumë më i rrezikuar. E vetmja gjë për të cilën duhet të jemi të kujdesshëm është vërtetësia e kësaj erëze të çmuar: 90 % e shafranit që mbërrin në tryezat tona, në të vërtetë, është e rreme. Dhe kjo nuk është diçka e re, pasi në Mesjetë, falsifikuesit e shafranit u dënuan me vdekje dhe u dogjën të gjallë.
Çfarë është shafrani?
Shafran është një pluhur i kuq i marrë nga stigmat e lule crocus sativa, një bimë që rritet në zonat e Azisë dhe që lulëzon vetëm një herë në vit, në tetor. Në Itali kultivohet kryesisht në zonat qendrore: Umbria, Toscana, Marche dhe Sardenja. Kostoja e tij është shumë e lartë për shkak të procedurës nga e cila merret pluhuri i kuq. Për fat të mirë sasi të vogla janë të mjaftueshme për shije dhe për të marrë përfitimet.
Përfitimet shëndetësore që sjell përdorimi i shafranit
Le të shohim, në detaje, cilat janë përfitimet kryesore të shafranit për shëndetin:
-Shafrani është i pasur me antioksidantë që i përkasin familjes karotenoide dhe përmban croktine crococrochine dhe crocin safranal. Në veçanti, safranal ka një ndikim pozitiv në aktivitetin e trurit.
-Veçanërisht e përshtatshme për trajtimin e çrregullimeve të humorit, përbërësit aktivë të shafranit, që rregullojnë prodhimin e disa neurotransmetuesve të trurit përgjegjës për gjendjen shpirtërore, janë në gjendje të qetësojnë ankthin dhe të veprojnë si antidepresantë natyrorë.
-Duket se shafrani ka qenë i njohur që nga kohët e lashta si një nxitës për reduktimin e stresit dhe promovimin e humorit të mirë.
-Shafrani është gjithashtu një burim i vitaminave B.
-Ai lufton diabetin, pasi pengon formimin e pllakave aterosklerotike dhe zvogëlon presionin. Sipas disa studimeve shkencore, shafrani madje arrin një funksion antitumor pasi bllokon përhapjen e qelizave malinje dhe i shtyn ato drejt një lloj “vetëvrasjeje të programuar”. Arsye për të cilat përdoret edhe tek pacientët e prekur nga sëmundja e Alzheimerit.
-Ai stimulon sistemin e tretjes sepse rrit sekretimin e lëngjeve biliare dhe stomakut dhe kështu lehtëson punën e mëlçisë dhe stomakut gjatë fazës delikate të tretjes.
-Forcon sistemin imunitar, shafrani është i dobishëm në rast të gjendjes së gripit ose të ftohjeve të përsëritura. Ai ka veti antimikrobike të afta e për të luftuar viruset, kërpudhat dhe bakteret.
-Ai mbron sytë, duke bllokuar para së gjithash degjenerimin e retinës. Një efekt që vonon humbjen e vizionit dhe shmang verbërinë në afat të gjatë. Për këto vlera, shafrani i detyrohet beta-karotenit dhe likopenit, dy substanca që ai i ka me shumicë.
Mjafton vetëm pak shafran në një çaj për të marrë përfitimet e përshkruara më lart, por jini të kujdesshëm që të mos abuzoni me të.\
Burimi: Revista Psikologjia
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panoramaplus.al