Frutat e rekomanduara nga të gjithë nutricionistët dhe mjekët dhe përgjithësisht të konsideruara të shëndetshme përmbajnë karbohidrate, glukozë dhe fruktozë.
Por molla është një frut që përmban shumë fruktozë, ndërsa kajsitë shumë glukozë. Nëse konsumohet në sasi të mëdha, mund të çojnë në sëmundje të mëlçisë dhjamore (jo alkoolike).
Dietologia Ellie Krieger thotë se ky problem mund të shmanget nëse kujdeseni se në cilën orë të ditës konsumoni frutat, si dhe në çfarë sasie. Pra, rekomandohet ta marrim në mëngjes kur metabolizmi ynë është më i shpejtë, kur e tretim më mirë ushqimin dhe trupi “shpërbërë” glukozën dhe fruktozën…
Ajo shpjegoi se glukoza rregullohet nga insulina, pas së cilës ajo shndërrohet në energji dhe rezerva yndyrore.
Ja çfarë ndodh në të vërtetë: kur marrim frutat, p.sh. fruktozën në trup, ajo ruhet fillimisht në mëlçi, por jo në muskuj.
Sapo mbushen rezervat e glikogjenit në mëlçi, e gjithë teprica kthehet në yndyrë dhe kjo është ajo që përbën rrezikun më të madh për zhvillimin e sëmundjes së mëlçisë dhjamore.
Pra, mënyra për ta parandaluar këtë dhe për të neutralizuar disi vetinë negative të frutave është konsumimi i tij me ushqime të tjera.
Proteina do të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të mëlçisë.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panoramaplus.al