Nëse dëshironi të humbni peshë, erëzat mund të jenë një ndihmë e madhe. Një studim i fundit i sjelljes që tregon se si aromatizimi i vakteve me barishte dhe erëza në vend të kripës mund të çojë në një ulje të konsumit të natriumit prej gati 1000 miligramësh në ditë.
Jo vetëm që ulja e konsumit të kripës është e rëndësishme për zemrën, por gjithashtu mund të zvogëlojë ënjtjen. Gjithashtu erëzat mund ta bëjnë metabolizmin tuaj të punojë më shumë dhe kjo do të thotë që ju digjni më shumë kalori. Cilën të zgjidhni?
XHENXHEFIL
Një legjendë thotë se filozofi kinez hante xhenxhefil çdo vakt. Tani, disa studime shkencore kanë treguar se xhenxhefili mund të përmirësojë një sërë simptomash gastrointestinale. Përveç shërimit të dhimbjes së stomakut, hulumtimi i publikuar në Journal of Gastroenterology and Hepatology, sugjeron se xhenxhefili mund të ketë një aftësi unike për të përshpejtuar zbrazjen e stomakut.
PIPER I ZI
Piperina ndihmon në luftimin e yndyrës së barkut! Një përbërës i fuqishëm që i jep piperit të zi ngrohtësinë dhe aromën e tij të veçantë, piperina është përdorur për shekuj në mjekësinë lindore për të trajtuar probleme të shumta shëndetësore, duke përfshirë inflamacionin dhe problemet e barkut. Studimet e fundit të kafshëve kanë zbuluar se piperina mund të ketë gjithashtu aftësinë e thellë për të ndërhyrë në formimin e qelizave të reja yndyrore, një reagim i njohur si adipogjenezë.
KANELLË
Kanella përmban antioksidantë të fuqishëm të quajtur polifenole, të cilët kanë treguar se ndryshojnë përbërjen e trupit dhe përmirësojnë ndjeshmërinë ndaj insulinës, duke zvogëluar akumulimin e yndyrës në bark.
SPEC DJEGËS
Një dozë e vogël e kapsaicinës, përbërësi që i jep specit djegës kalciumin e tij të fuqishëm, është treguar se zvogëlon yndyrën e barkut, shtyp oreksin dhe rrit termogjenezën, aftësinë e trupit për të djegur ushqimin si energji. Dhe një studim nga studiues kanadezë zbuloi se burrat që hanë meze pikante konsumojnë 200 kalori më pak në vaktet e mëpasshme sesa ata që nuk hanë.
FARA MUSTARDË
Shkencëtarët nga Instituti Politeknik i Oksfordit në Angli kanë zbuluar se ngrënia e 1 lugë çaji mustardë (rreth 5 kalori) mund të rrisë metabolizmin deri në 25% për disa orë pas ngrënies. Jo vetëm kaq, një studim i botuar në Gazetën Aziatike të të ushqyerit klinik zbuloi se indi dhjamor visceral i minjve të ushqyer me një dietë të pastër dhjamore u ul kur dieta plotësohej me vaj mustardë./ PSIKOLOGJIA
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panoramaplus.al