Më poshtë gjeni disa nga përfitimet që merrni nga panxhari.
- Ulja e presionit të gjakut
Panxhari përmban një sasi të lartë nitratesh, të cilat shndërrohen në oksid nitrik në trup. Oksidi nitrik ndihmon në relaksimin dhe zgjerimin e enëve të gjakut, gjë që çon në uljen e presionit të gjakut dhe përmirëson shëndetin kardiovaskular.
- Rritja e performancës atletike
Nitratet që gjenden në panxhar kanë potencialin për të përmirësuar performancën atletike duke rritur efikasitetin e përdorimit të oksigjenit. Për këtë arsye, atletët shpesh pinë lëng panxhari para ndeshjeve të tyre për të rritur qëndrueshmërinë e tyre.
- Trajtimi i inflamacionit
Panxhari përmban betalainë, të cilat janë pigmente natyrale me veti anti-inflamatore. Konsumimi i rregullt i panxharit mund të ndihmojë në uljen e inflamacionit kronik, i cili shoqërohet me kushte të ndryshme si sëmundjet e zemrës dhe diabeti.
- I pasur me lëndë ushqyese dhe me pak kalori
Panxhari është burim i vitaminave dhe mineraleve të rëndësishme, si folati, mangani dhe vitamina C, ndërsa ofron pak kalori, gjë që e bën atë ideal për një dietë të ekuilibruar.
- Rritja e shëndetit të trurit
Nitratet e përmbajtura në panxhar ndihmojnë në përmirësimin e qarkullimit të gjakut në tru, gjë që mund të rrisë aftësitë njohëse dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve degjenerative si çmenduria.
- Kontribuoni në humbjen e peshës
Panxhari gjithashtu mund të kontribuojë në humbjen e peshës, pasi është një ushqim ushqyes që ju mban të ngopur pa marrë shumë kalori. Për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të ujit dhe fibrave, ato mund t’ju mbajnë më të ngopur për më gjatë, duke reduktuar gjasat për të ngrënë tepër.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al