Është e vështirë për shumë njerëz të imagjinojnë një vakt pa mish, por duhet të mendojmë ta konsumojmë më rrallë, sepse ngrënia e tepërt e mishit dhe produkteve të mishit mund të ketë pasoja negative për shëndetin tonë.
Mishi njihet si një burim i proteinave që janë të rëndësishme për trupin, prandaj mishi i pulës është shpesh zgjedhja edhe kur përpiqeni të humbni peshë.
Megjithatë, shumë mjekë këshillojnë që të reduktohet marrja e mishit të kuq dhe ushqimeve të përpunuara, sepse konsumimi i tepërt mund të çojë në probleme shëndetësore.
Cili mish duhet shmangur?
Edhe pse mishi mund të jetë një burim proteinash, ka lloje të mishit që duhet t’i shmangim për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrës. Konsumimi i tepërt i këtyre mishrave mund të rrisë nivelet e kolesterolit të keq (LDL), gjë që mund të çojë në bllokim të arterieve dhe sëmundje të zemrës.
Këtu janë katër lloje të mishit që duhet të eliminojmë nga dieta jonë:
Biftek – Një biftek klasik përmban 11 gram yndyrë të ngopur dhe 1 gram yndyrë trans për 115 gram. Konsumimi i tepërt i pjesëve yndyrore të mishit të kuq, si bifteku, mund të shkaktojë inflamacion në trup dhe shtim në peshë.
Yndyrat e ngopura në këto pjesë të mishit mund të rrisin nivelet e kolesterolit LDL dhe të kontribuojnë në sëmundjet e zemrës
Qengji
Mishi i qengjit, edhe pse i preferuar gjatë sezonit të festave, nuk është zgjidhja më e mirë për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrave të ngopura.
Për 115 gram, ai përmban 11 gram yndyrë të ngopur, dhe supet dhe bërxollat e qengjit kanë 9 gram yndyrë. Rekomandohet të hamë mish qengji jo më shumë se një herë në javë, veçanërisht nëse kemi kolesterol të lartë ose histori familjare të sëmundjeve kardiovaskulare.
Brinjët e derrit
Brinjët e derrit janë shumë të shijshme, por të pasura me yndyrë të ngopur. Një porcion prej 115 gramësh përmban deri në 13 gram yndyrë të ngopur, të cilat mund të kenë një efekt negativ në shëndet.
Salsiçet
Produktet e mishit, duke përfshirë salsiçet e pjekura, përmbajnë sasi të larta yndyrnash të ngopura (6 gram për 50 gram) dhe nivele të larta natriumi (350 deri në 500 miligramë për porcion), të cilat mund të kenë një efekt negativ në zemër dhe presionin e gjakut. .
Me gjithë këtë informacion në mendje, është e rëndësishme të bëni zgjedhje të mençura kur bëhet fjalë për mishin në mënyrë që të qëndroni të shëndetshëm në planin afatgjatë.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al