Studimi: Njerëzit që konsumojnë ushqime të përpunuara janë më të prirur të preken nga kjo sëmundje kronike

Sep 28, 2024 | 19:44
SHPËRNDAJE

Njerëzit që konsumojnë më shumë ushqime të përpunuara kanë një rrezik në rritje të zhvillimit të diabetit të tipit 2, megjithatë, reduktimi i konsumit të këtyre ushqimeve mund të ndihmojë në uljen e këtij rreziku, sipas një studimi të botuar në revistën “The Lancet Regional Health – Europe”.

ushqime te perpunuara

Ekipi hulumtues, i udhëhequr nga shkencëtarët në Kolegjin Universitar të Londrës dhe në bashkëpunim me ekspertë nga Universiteti i Kembrixhit dhe Kolegji Imperial në Londër, shikoi lidhjen midis shkallës së përpunimit të ushqimit dhe rrezikut të zhvillimit të diabetit të tipit 2. Studimi përfshiu 311,892 njerëz nga tetë vende evropiane, të cilët u ndoqën mesatarisht 11 vjet.

Sipas gjetjeve, çdo 10% rritje në konsumin e ushqimeve shumë të përpunuara në dietën e një personi shoqërohej me një rritje prej 17% të rrezikut të zhvillimit të diabetit të tipit 2. Ushqimet e lidhura me rrezikun më të lartë përfshinin ushqime të kripura, mish të përpunuar vakte dhe pije me sheqer. Në të kundërt, ushqime të tjera shumë të përpunuara, të tilla si buka, biskotat, drithërat e mëngjesit, ëmbëlsirat dhe ëmbëlsirat, si dhe alternativat me bazë bimore, lidhen me një incidencë më të ulët të diabetit të tipit 2.

Mundësia e zhvillimit të diabetit të tipit 2 mund të reduktohet duke reduktuar konsumin e ushqimeve shumë të përpunuara, sipas hulumtimeve. Në mënyrë të veçantë, zëvendësimi i 10% të ushqimeve shumë të përpunuara me 10% të ushqimeve të papërpunuara ose të përpunuara minimalisht (si vezët, qumështi, frutat) dhe ushqimet që përmbajnë përbërës të përpunuar gatimi (si kripa, gjalpi, vaji) çoi në një ulje të rrezikut të diabeti i tipit 2 me 14%. Përveç kësaj, zëvendësimi i 10% të ushqimeve ultra të përpunuara me 10% të ushqimeve të përpunuara (si arrat e kripura, buka artizanale, peshku i konservuar, djathi, birra) ul rrezikun me 18%.

NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al

Te lidhura