Gjalpi është padyshim një përbërës i shijshëm dhe një element kryesor në shumë familje. Megjithatë, nuk është zgjidhja më e mirë për të gjithë.
Duhet të shmanget nga personat me intolerancë ndaj laktozës, me ndjeshmëri ndaj qumështit ose ata që ndjekin një dietë me bazë bimore.
Gjithashtu, duke qenë se gjalpi përmban kolesterol dhe yndyra të ngopura, nuk rekomandohet për njerëzit me probleme me zemrën. Një lugë gjelle e kësaj përzierje përmban 30 miligramë kolesterol (rreth dhjetë për qind të vlerës ditore) dhe shtatë gram yndyrë të ngopur (35 për qind e vlerës ditore për dikë që ha 2000 kalori në ditë).
Për një kohë të gjatë, besohej se kolesteroli nga ushqimi ndikon negativisht në nivelin e kolesterolit në gjak, se rrit rrezikun e aterosklerozës (akumulimin e pllakave në vena dhe arterie) dhe kështu rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Megjithatë, studimet më të fundit nuk kanë gjetur një lidhje kaq të drejtpërdrejtë midis kolesterolit dietik dhe sëmundjeve të zemrës.
Konsensusi ka qenë prej disa kohësh që konsumimi i tepërt i yndyrave të ngopura rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës për shkak të efektit të tij në rritjen e kolesterolit të keq.
Pavarësisht nga këto pretendime, duke pasur parasysh se kolesteroli dhe yndyrat e ngopura në dietë janë gjetur se kontribuojnë potencialisht në përkeqësimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, është mirë që ato të konsumohen në moderim.
Kjo është veçanërisht e vërtetë për ata me sëmundje para-ekzistuese. Nëse tashmë vuani nga sëmundjet e zemrës, atëherë patjetër që do të dëshironi të konsideroni forma alternative të yndyrës.
Zëvendësuesit më të shëndetshëm të gjalpit:
- Pure molle
Ky produkt fruti nuk është vetëm për fëmijët, sepse shumë të rritur pëlqejnë edhe shijen dhe konsistencën e salcës së mollës.
Dhe interesant është se tekstura dhe përmbajtja e pektinës në salcën e mollës e bëjnë atë një zëvendësues të përsosur për gjalpin gjatë pjekjes.
- Vaj ulliri
Ka shumë përfitime shëndetësore, veçanërisht kur bëhet fjalë për shëndetin e zemrës, pasi është i pasur me yndyrna të pangopura që ndihmojnë në uljen e nivelit të kolesterolit në gjak dhe inflamacionin në trup.
- Gjalp arrash
Gjalpi i arrave ka shumë për të ofruar për sa i përket përfitimeve shëndetësore falë përmbajtjes së yndyrës, proteinave, fibrave dhe mikronutrientëve të shëndetshëm për zemrën.
Një bonus shtesë është se konsistenca e gjalpit të arrave është shumë e ngjashme me atë të gjalpit të zbutur, i cili është i përsosur për pjekje të shëndetshme.
- Pure kungulli
Nëse jeni duke kërkuar për një zëvendësues gjalpi pa yndyrë, me fibra të lartë dhe të pasur me vitaminë A, pureja e kungullit është ideale. Vetëm gjysmë filxhani pure kungulli përmban 500 për qind të vlerës ditore të vitaminës A.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al