Nëse mendoni se portokalli përmban sasinë më të madhe të vitaminës C, e keni gabim!
Vitamina C, e njohur edhe si acidi askorbik, është një vitaminë e tretshme në ujë dhe është një nga antioksidantët më të njohur. Ndryshe nga shumica e gjitarëve, njerëzit nuk mund ta prodhojnë atë, kështu që është e rëndësishme ta përftoni atë përmes dietës së tyre.
Cilat janë vetitë dhe përparësitë e tij karakteristike
Vitamina C ka shumë veti të dobishme për trupin, pasi kontribuon në:
- në mbështetjen e funksionimit normal të sistemit imunitar gjatë dhe pas aktivitetit fizik intensiv
- në procesin e prodhimit të kolagjenit në lëkurë
- në funksionimin normal të enëve të gjakut, kockave, lëkurës dhe dhëmbëve
- në metabolizmin normal të energjisë
- në funksionimin normal të sistemit nervor
- në funksionimin normal psikologjik
- në mbrojtjen e qelizave nga stresi oksidativ
Vitamina C është me të vërtetë e bollshme në portokall, por ka ushqime të tjera që përmbajnë edhe më shumë vitaminë C se kjo.
Ushqimet që përmbajnë më shumë vitaminë C se portokalli
- Një portokall mesatar ka 70 mg vitaminë C.
- Një spec i kuq mesatar përmban 152 mg vitaminë C
- 2 kivi të vegjël përmbajnë 128 mg vitaminë C
- 6 copë lakrat e Brukselit përmbajnë 97 mg vitaminë C
- Një spec jeshil mesatar përmban 96 mg vitaminë C
- Një papaja e vogël përmban 96 mg vitaminë C
- Një filxhan luleshtrydhe përmban 85 mg vitaminë C
- Një filxhan brokoli përmban 81 mg vitaminë C
- Një filxhan ananas përmban 79 mg vitaminë C