Fibrat mund të shkaktojnë gazra dhe fryrje, por jo për të gjithë. Gazi është një nënprodukt natyror i mikrobeve të zorrëve dhe ndodh kur trupi juaj nuk është mësuar të konsumojë shumë fibra.
Por me kalimin e kohës, trupi zakonisht përshtatet të hajë më shumë fibra në baza ditore. Sapo fibrat bëhen pjesë e rregullt e dietës suaj ditore, gazrat dhe fryrja e barkut kanë më pak gjasa të shfaqen.
Ushqime të pasura me fibra që mund të shkaktojnë gazra
Pothuajse çdo lloj ushqimi që përmban karbohidrate mund të prodhojë gaz. Disa ushqime të zakonshme me fibra të larta që mund të shkaktojnë gaz të tepërt përfshijnë:
-Fasulet
-Produktet me drithëra integrale, si drithërat, buka dhe makaronat
-Produktet me krunde -Bollgura dhe krundet e tërshërës
-Perimet, veçanërisht shpargu, brokoli, lakrat e brukselit dhe lakra
– Frutat, veçanërisht dardha, mango dhe mollë
Si të reduktoni fryrjen dhe gazrat e shkaktuara nga fibrat
Mënyra më e mirë për të shmangur gazrat e tepërt dhe fryrjen është të shtoni gradualisht fibra në dietën tuaj dhe të shmangni rritjet e papritura. Filloni duke shtuar vetëm një ushqim me fibra të lartë në ditë për disa ditë, më pas shtoni një tjetër. Këshilla ime është të mos i kaloni 5 gram fibra në javë, për t’i dhënë trupit tuaj një shans të mësohet të përpunojë gradualisht rritjen e fibrave. Dhe kështu do të keni një tranzicion më të butë dhe më pak gaz për t’u përballur.
Këshilla të tjera për të shmangur shqetësimet gastrointestinale nga fibrat
Pini mjaftueshëm ujë. Qëndroni të hidratuar dhe pini shumë lëngje për të parandaluar gazrat e pakëndshme dhe fryrjen. Fibra ka nevojë për ujë shtesë për të bërë punën e saj duke lëvizur nëpër sistemin tuaj të tretjes.
Kujdes mos hani shpejt. Kur hani shumë shpejt, ju gëlltisni shumë ajër, gjë që mund të çojë në gazra të tepërt.
Për të reduktuar sasinë e ajrit që hyn në bark, është e rëndësishme të hani ngadalë.
Mbani një ditar ushqimor dhe gjurmoni se cilat ushqime ju shkaktojnë gazra dhe fryrje.
Së fundi, mos harroni se është e rëndësishme të hani ushqime të pasura me fibra për të mbajtur një sistem të shëndetshëm tretës dhe për të zvogëluar rrezikun e sëmundjeve. Pra, shtoni fibra në dietën tuaj ngadalë dhe pini shumë ujë për të shmangur gazrat dhe fryrjen.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al