Vegjetarianizmi zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të ndryshme, por mund të kërcënojë edhe shëndetin tonë.
Sipas hulumtimeve të Universitetit George Washington të SHBA, njerëzit mesatarë që ndryshuan dietën e tyre në vegjetarian në studim dhe nën mbikëqyrje humbën rreth 5 kg në 44 javë.
Në anën negative, përmendet ndjenja e përkohshme e fryrjes që ndjejnë shumë vegjetarianë të rinj, për shkak të rritjes së bishtajoreve dhe fibrave në përgjithësi.
Lëkurë e bukur
Vitaminat në fruta dhe perime (përfshirë A, C dhe E) luftojnë radikalet e lira, të cilat janë fajtorët e zakonshëm të acarimeve të lëkurës, akneve, skuqjes, etj. Disa prej tyre, në fakt, shfaqin nivele të larta të aktivitetit antioksidues, si manaferrat, qershitë, agrumet, ullinjtë, kumbullat.
Mburoja mbrojtëse
Hulumtimet kanë treguar se vegjetarianizmi ul rrezikun e sëmundjeve kronike, si sëmundjet kardiovaskulare, hipertensioni, diabeti i tipit 2, ndërsa ndihmon në rregullimin më të mirë të peshës trupore. Përveç kësaj, ka prova që mund të zvogëlojë rrezikun e disa llojeve të kancerit.
Por ka edhe negative…
Një problem i zakonshëm me të cilin përballen ata që nuk hanë mish është mungesa e zinkut, e cila mund të shkaktojë imunitet të dobët, kujtesë të dëmtuar, shikim dhe shije, diarre, reaksione alergjike, rënie të flokëve dhe skuqje.
Gjithashtu vegjetarianët mund të përballen me problemin e mungesës së vitaminës B12, kalciumit dhe hekurit.
Këtu duhet theksuar se kjo vitaminë, e cila gjendet kryesisht në produktet shtazore, si mishi dhe bulmeti, është e rëndësishme për shëndetin e sistemit nervor.
Nutricionistët paralajmërojnë se kalimi në një dietë rreptësishtë vegjetariane mund t’ju shkaktojë të ndiheni të lodhur ose të keni akne.
Abstenimi nga produktet shtazore gjithashtu mund të shkaktojë mungesë të vitaminave të rëndësishme si B12, si dhe proteinave.
Sidomos mungesa e B12, e cila gjendet në qumësht dhe vezë, mund të shkaktojë lodhje fizike dhe mendore dhe të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj mendor.
Vitamina D është një tjetër lëndë ushqyese që gjendet kryesisht në ushqimet me bazë shtazore, të tilla si peshku i yndyrshëm, dhe ato që ndjekin dieta vegane ka të ngjarë të kenë mangësi.
Mungesa e vitaminës D shkakton probleme që lidhen me rritjen e kockave dhe dhimbjen. Mungesa e proteinave, që marrim nga produktet e qumështit, peshku, vezët dhe mishi, mund të pengojë rritjen e fëmijëve dhe të çojë në shfaqjen e akneve.
NDIQE LIVE "PANORAMA TV" © Panorama.al